Odkud se vzal ďábel?

10.09.2012 15:02

   Naše společnost si vytvořila ďábly, aby vysvětlila přítomnost zla a neštěstí. Jiná společenství mají jiná vysvětlení. Buddhisté v něm vidí nevyhnutelnou skutečnost, která je svázána s člověkem. Proto není cílem zlo měnit, ale odpoutat se od něj. Jinak člověk nedosáhne štěstí. Společnosti, které ještě žijí primitivněji mají jiný systém - štěstí je nutno vykoupit neštěstím. Existují bohové přinášející dobro i bohové škodlivý.

   Křesťané učinili Boha dobrého, takže nemohli vysvětlit přítomnost zla, epidemií, nemocí, válek atd. A tak vytvořili Ďábla. Jenže Kdo to je?

   V Novém zákoně se to zmínkama o Satanovi jen hemží, ale v křesťanském učení se o původu zla nehovoří. Chyběla jeho přesná definice. Teprve na 4 lateránském koncilu v roce 1215 se konstatovalo, že ďábel byl původně stvořením božským (od Boha), byl tudíž zamýšlen jako stvoření dobré. Avšak jeho vlastní stvořitel z něho učinil stvoření zlé. Někteří historikové považují toto za pravý zrod ďábla.

   Od této doby se náhle začíná ďábel stále častěji profilovat i jeho podoba - napůl lidská, napůl zvířecí, zvrásčená, s kopytem (dle řec. Pana). Někdo mu dodává i korunu jako oficiální konkurent Boha. Od renesance, přesněji od 15 století pak nastává skutečná vláda ďábla. Proč? (100-letá válka, 2 papežové, moc, Konstantinopol v rukou Turků) a zdá se, že církev se rozpadne úplně.

 

z vlastních zápisků pomocí nějaké knihy, ale teď už vážně nevím jaké.