o založení kaple v Mostištích

02.11.2012 19:20

   V osadě Mostištích severně od Velkého Meziříčí se rozkládající, na pahorku se rozkládá malý úhledný kostelík. Nedaleko tohoto je malá kaplička. Dokud bylo toto místo prázdné, často kolem jdoucí různá vidění měli. Ze kterých jeden příklad uvádím.

   Šel jednou rychtář z vesnice Borů pocházející, z Velkého Meziříčí od zprávy domů. Bylo mu jíti osadou Mostištěmi. Přicházeje k mostu, vedoucímu přes řeku Radostínku, spatřil po pravé straně temný předmět, podobající se lidské postavě. Z prvního ouleku se vzpamatovav, promluvil k předmětu: „Chval každý duch Hospodina a Ježíše, jeho syna!" Duch odpověděl: „Chval si ho sám!" Rychtář konečně došel ku shora zmíněnému místu, kamž také duch se dostal. Na tomto místě zmenšoval se stále a stále, až konečně zmizel zraku rychtářovu. Ten více mrtev než živ dostal se domů.
   Jest tomu více než 50 let, co naši předkové vystavěli kapličku na tom místě, kterou až do dnešního dne s krásným obrazem Bohorodičky spatřiti můžeš.
Jistě, tato pověst není z Borů, ale jedná se tu o rychtáři z Borů...

nechala jsem to v původním znění, přece jenom je to ve staré řeči; Ladislav Barák Pamětní kniha obce Horních Borů (1947 založena); kniha Pověsti z Velkého Meziříčí a okolí