Hrůzná pražská Sedmička aneb 7 nejhorších duchů Prahy

13.09.2012 12:37
  1. Duch Doktora Fausta - na Karlově náměstí stojí dům č. 502 a 503, který je znám jako Faustův dům. Podle slov zde žil v 16 století německý doktor Johannes Faust, kterého odnesl čert. Ve stropě po něm zbylo díra, která nešla zazdít a objevovaly se u ní krvavé skvrny. Faustův duch má v domě strašit dodnes.
  2. Ohnivý kostlivec - V Karlově ulici se zjevuje kostlivec, kterému z kostí šlehají plameny a místo očí má žhavé uhlíky. Je to duch lichváře, který nepomohl při požáru sousedního domu a místo toho odnášel peníze do bezpečí. Jeho zjevení přináší neštěstí - buď požár nebo povodeň.
  3. Kuplířka a hřeben - V Karmelitské ulici straší kuplířka, která má jazyk probitý hřebem. Kdysi prý obstarávala boháčům milostnice a jednomu muži-šlechtici vydávala jakousi povětrnou ženštinu za pannu a takto byla potrestána.
  4. Přízrak utopené dívky - Na Kampě se zjevuje dcera čalouníka z Malé Strany, který měl svou dceru vychovávat tvrdě. Když dívka přišla o nevinnost z obavy před trestem se utopila.
  5. Chlupatý duch od sv. Kříže - U rotuindy sv. Kříže má strašit chlupatý duch. Přicházel od Vltavy a měl spadeno na povětrné ženštiny. Jednu u hospody U Ježurů naproti kapli málem zardousil.
  6. Průvod duchů v Emaurech - na území opatsví v Emaurech u Karlova náměstí bývalo zřejmě kdysi pohanské pohřebiště. Pekelný pes tu hlídá poklad, který na sebe upozorňuje modrýma světýlkama. Ve zdejším kláštěře straší Morový mnich, který přivolává černou smrt a ve zvonici se zjevuje přízračný zvoník, který kdysi uřízl provazy od zvonů, aby nemusel zvonit před španěly a důstojník ho za to probodl.
  7. Hrůza smrdutého rasa - v ulici Na Výtoni nedaleko Rašínova nábřeží se zjevuje duch páchnoucího podobného, který tu kdysi přepadl mladou dívku. Její křik slyšeli zdejší obyvatelé a rasa ubili holemi k smrti. Občas se tu zjevuje a pronásleduje ženy.

z vlastních zápisků; zdrojem je časopis Enigma