Exorcismus 1.část

10.09.2012 15:52
Křesťané dlouho polemizovali o Dobru a o Zlu. Někteří zasvětili život své představě a jen se modlili k Dobru. Jiní (a těch je mnohem míň) se taky modlili, ale Zlo vymítali. A poslední ( a těch je jen pár) se už skoro ani nemodlili a jenom vymítali Zlo.


Jak se vlastně k vymítání dostanete
Na základě pravidelné docházky do církve, máte-li stálé problémy přizpůsobit se tamnímu způsobu života a zajímali-li jste se před vstupem do církve nějakou okultní naukou, lhostejno v jaké míře, vyjádří se některý z radikálnějších delších členů, že by z vás mělo být "NĚCO" vymetnuto. Zdůrazňuji: Většinou se nejedná o veřejnou činnost!

Zpravidla se vás zeptají, jestli s vymítáním souhlasíte a kupodivu na váš souhlas či nesouhlas je brán ohled. Na druhou stranu ale dochází k akcím, kdy je ten zodpovědný Někdo přesvědčen, že nejednáte příčetně, ale pod vlivem DÉMONA. Potom je cokoliv řeknete použito proti vám a mnohdy ani démonická síla, jakou v čiré hrůze vyvinete, pokřikuje-li na vás pětice rozcuchaných šílenců, vám nepomůže a program vašeho volného času je minimálně na zbylé dvě hodiny zajištěn.


Samotný proces akce
Na počátku (bylo Slovo) se začnou modlit k Bohu za vás, vaši duši a za dobrý výsledek akce. Je zarážející, že vám nikdo neřekne, jak se máte chovat, co máte dělat resp. nedělat a podobně.


Intenzita modliteb se postupně zvyšuje a vy se spolu s aktivními účinkujícími dostáváte do stavu jakési letargické ukolébanosti, ne nepodobné vlivu paralyzujících drog. V tomto stadiu by jste uvěřili v zmrtvýchvstání vaší prababičky, kdyby se náhle zjevila. Obklopeni hloučkem lidí, šeptajících polohlasné modlitby se cítíte celkem příjemně, jste centrem pozornosti a všichni se za vás modlí. Náhle přijde poporodní šok, když někdo pevným a neochvějným hlasem autoritativně praví:

"VE JMÉNU JEŽÍŠE KRISTA, TY DÉMONE OKAMŽITĚ ODEJDI!!!"

Otevřete oči a střetnete se s odhodlaným pohledem exorcisty. Mluví se mnou nebo s kým? Vrtá vám hlavou. Docházíte na to, že asi s Démonem. Cítíte se tak trochu trapně, nadávky vám prší do tváře a i když to neříkají vám, adrenalin v krvi vám nedovolí zavřít oči a nevíte, kam s pohledem a s rukama.
"TY DÉMONE, TY DOBŘE VÍŠ, ŽE S TEBOU MLUVÍM!!! NESCHOVÁVEJ SE!!!"

V tento moment je vám již zcela jasné, že si vymítač srandu nedělá. Podivná scenérie pokračuje a ostatní vymítači se připojují, zkoumavě sledují veškerou vaši mimiku, a aby vám z toho rozrušování a očumování nezačala ujíždět! Začínají téměř křičet, zatímco vy si už pomalu zvykáte. Pokud jste už někdy slyšeli o psychodramatech, je vám jasné, že tohle je jedno z nich, ale nepříjemně opravdové. Máte pocit, že kdyby jste teď chtěli odejít, rozvášněný dav vám to nedovolí. Někdy přijde dotěrná otázka:

"DÉMONE, PROZRAĎ NÁM SVÉ JMÉNO! NO ŘEKNI, JAK SE JMENUJEŠ?!"

Nevíte co říct, vaše jméno nikdo slyšet nechce a v hlavě máte natolik prázdno, že vás nic nenapadá.
Po chvíli střídavých modliteb a vymítání se vás někdo zeptá, jak se cítíte, jak vám je, ale většinou své pocity nezvládnete zformovat do věty. Sami jste už úplně přesvědčeni v Démonovu existenci. Když už to dlouho trvá, odloží se vymítání na příště. Démon už je načatý, jak se v odborné hantýrce říká.


Co s načatým démonem?
Několik příštích dnů se s Démonem setkáváte všude. Prvořadě on je zodpovědný za veškeré vaše nezdary a neúspěchy. I když ve vás možná klíčila zrádná myšlenka nedostavit se na další vymítání, ve stanovenou hodinu s bušícím srdéčkem opět naklušete.


Pokračování vymítnutí
Je několik eventualit, jak se takové vymítání vyvíjí. Některá trvají nespočet sezení, někdy vás to přestane bavit a někdy to přestane bavit samotné exorcisty. Jsou ovšem způsoby, kdy se oním extatickým stavem opravdu dosáhne něčeho neobvyklého. Často se u vymítaných osob dostavuje kašel, pálení a slzení očí, úporné bolesti hlavy, u žen náhlé menstruace a výtoky, předpokládám, že u některých mužů erekce a poluce, pláč, respirační potíže a mnoho dalších stavů. Obecně se vysvětluje, že jsou to způsoby, jak Démoni odcházejí z těla. Jedná se zejména o osoby, které mají už nějaké to vymítání za sebou a zcela věří v jejich účinnost.


Opakované vymítání
Čím déle se z vás vymítá, tím více podrobností se dozvídáte o tom, jak se co by posedlý máte chovat. Můžete téměř cokoliv a míra možnosti je opájející. Neznám nikoho z těch, kteří podobnou kůru absolvovali, kdo by alespoň jednou nevyužil toho, že může svým exorcistům beztrestně nadávat, pokoušet se je škrábat a kousat (i když vás většinou početní převahou okamžitě přemohou, položí na záda a posedají si vám na břicho). Nejjistější je zůstat u ďábelských grimas, chropění a sípění. Nedělejte to však dlouho, jinak je pověst vašeho zdravého úsudku silně narušena! Takže nám z předešlého vyplývá, že většina lidí se posedlými stává až v průběhu vymítání.


Extrémy
Extrémy jsou na vymítání jednou z nejzajímavějších věcí. Pro úplnost dodávám, že ne všechny informace v této kapitole jsou ověřené, kazatelé mnohdy trpí komplexem bájné (báječné) lhavosti.

Tak se třeba dozvíte o velké vymítací akci pořádané jedním americkým kazatelem v africe (před tím pouličním prodavačem Popcornu), při které z lůna nemocné a hubnoucí ženy vyšla cysta, uvnitř níž byl po rozříznutí nalezen had. Zřejmě jde o parazitního červa, v tamním podnebí nic neobvyklého.

Sama jsem viděla jednotlivce i velkolepé davové psychózy, kdy lidé upadali do mdlob a klátili se jako zralé hrušky k zemi. Někteří doopravdy omdlévali, jiní mdloby předstírali. Co by jste dělali v podobném případě vy, kdyby jste byli v přeplněném sále s ovzduším jako když se vaří hrachová polévka?

Jednou z nejnebezpečnějších věcí je vymítat z lidí psychicky či psychosomaticky nemocných. Velice snadno můžete vyvolat epileptický nebo hysterický záchvat, nebo katatonické ztuhnutí. Exorcisté většinou všechny následky přičítají vlivu Démona a proto je okázale ignorují. Nejsmutnější jsou případy lidí, kteří nevydrželi do příštího vymítání a sami si vzali život. Naštěstí k tomu nedochází často.


Jak se stát exorcistou
Přežijete-li zdárně veškerá vymítání a sami uznáte, že Démon byl vymítnut, pak máte-li alespoň průměrné IQ a schopnost rychlé adaptace, jste potenciálním adeptem exorcismu. Zkrátka, máte už nějaké ty zkušenosti. Někdo s vámi promluví v tom smyslu, že to, co jste dostali musíte také někomu vrátit, že je spousta lidí, kteří potřebují vymítnout a podobně. Souhlasíte-li, a to většinou ano, poněvadž vám to zalichotí a sami se chcete stát tím mocným Vymítačem Ďábla, účastníte se příštích nepravidelných vymítání už jako exorcista - nováček.
 
 
Období expanze
Období rozmachu a rozvoje je přesně to, co posléze prožíváte. Starší exorcisté vás zaplaví bezpočtem knížek a přednášek na kazetách, jejichž společným tématem jsou instrukce jak vymítat Démony. Většinou jste z celého srdce rádi, že se vám tyto instrukce nedostali do rukou dřív. Kdoví, jak by to potom s vámi skončilo?

Čtete, posloucháte, věříte čím dál tím víc. Cítíte se vyvržen ze skupiny "obyčejných" lidí, dostáváte se do zdánlivé sféry těch zodpovědných za osud světa. Na svou rodinu a své okolí pohlížíte se silným despektem a oni vám to škodolibě vrací. Neváhají využít každé příležitosti, kdy by mohli popíchnout magora.

Mezi ostatními exorcisty si pomalu dobýváte jméno. Není to nic těžkého, chce to jenom fůru pokryteckého předstírání a divadla. Pak se dozvíte, většinou v momentě, kdy si už myslíte, že víte všechno, že existují i jiné, daleko extrémnější metody vymítání, než které užívá vaše společnost.
 
Pravděpodobně výtah z biblické knihy.. možná Amorth