Víra v démony

10.09.2012 15:42
   Vůle a víra jsou základní tvořivé síly veškeré magie. Již nejjednodušší sugesce jsou neúčinné, nejsou-li podepřeny těmito dvěma sloupy. Víra, přesvědčení o samozřejmém úspěchu v nějaké věci je už polovičním úspěchem. Ano, víra, ať už odůvodněná nebo falešná, je mocná síla, spočívá-li na intenzívní představivosti. Jsou jen vzácné výjimky, kdy i pochybovač dosáhne úspěchu. Často obdivuhodné výsledky, kterých dosahují prosté osoby při praktikování 6. a 7. knihy Mojžíšovy, mohou být způsobeny téměř jedině silnou vůlí a neotřesitelnou vírou praktikujících. Tyto úspěchy jsou vlastně obdivuhodné, protože víra je zde soustředěna na domněle rozhodující působení použitých pomůcek. Magické pomůcky, jak již říká jejich název, jsou jen nástroje, tedy pomocné síly nebo, správněji řečeno, více nebo méně nezbytné podružnosti. Probuzený duchovní člověk, adept, nepotřebuje při svých magických operacích žádné pomůcky, ale i on je přibírá jako vítané pomocné a podpůrné síly.

   Všimněme si, že hlavní věcí jsou a zůstávají vlastní dušení síly; vůle, přesvědčení a soustředěná představa úspěchu. Navzdory tomu, že se zde mluví o imaginaci, nesmíme dosažené fenomény pokládat za imaga vlastní představivosti. Imaginace má být nasměrována pouze na nepochybný zdar experimentu, ne však na formu a jsoucnost samotného jevu, neboť by záhy došlo k vědomému nebo bezděčnému sebeklamu. Zjevení tohoto druhu by pak byla přirozeně výtvorem vlastní bdělé sugesce, i když těžko odlišitelným od skutečnosti. Takto jsou mnohé jevy produktem vědomých nebo nevědomých představ, resp. projevených myšlenek. Kdyby se pohlíželo na všechny fenomény démonologie jako na výtvory bdělé sugesce nebo halucinace, znamenalo by to vylévat vaničku i s dítětem. Kdyby démonologie nebo svět mimosmyslových bytostí a sil byly ve všem jen produktem lidské fantasie, mohla by pak všechna náboženství pověsit svoje snahy na hřebík a raději hlásat čirý materialismus. Tak daleko však přece jen ještě nejsme.

   Dobré a zlé duchovní bytosti existují nejen symbolicky, ale opravdově, reálně. Tyto principy zasahují velmi silně do všedního života; lidstvo je takovým vlivům vystaveno víc než tuší. To jsou však ještě nerozřešené hádanky. Musíme proto objasnit, jak jsou tyto síly, s nimiž má člověk co do činění, uzpůsobeny.
 

Josef Dürr "Démonologie"