Duch z Raynham Hall

14.09.2012 14:07
  • alias "Šedá dáma" scházející ze schodů a vyfocená; 1 z nejznámějších duchů

Pověst z Norfolku:

   Má se za to, že duch na fotografii je duch Lady Dorothy Walpoleové (1686-1726) z Norfolku v Anglii. Lady Dorothy se roku 1712 vdala za Charlese "Tuřína" Townshenda (měl náklonost k této zelenině). Po nastěhování se zmínila, že se o ni kdysi ucházel muž, kterého neměl Tuřín zrovna v lásce. Následkem toho byla neustále zamčená v sídle, kde mohla jen do několika místností. Časem buď zemřela žalem, na neštovice, méžná byla zavražděna či všechno dohromady.

Viděna byla:

  • začátek 18. stol. - Budoucí král Jiří IV ji spatřil v noci, bledou a průsvitnou stojící u nohou jeho postele. Zapřísáhl, že v tomto prokletém domě nestráví už ani hodinu.
  • 1835 -  Dle deníku Lucie Stoneové se plukovník Lotus setkal s přízrakem, jenž měl místo očí prázdné, svítící důllky. Plukovník nakreslil kresbu, kde ostatní řekli, že ji spatřili také.
  • 1836 - duch se po "ďábelském způsobu" zašklebil na kapitána Fredericka Marrgata. Kapitán po něm střelil, ale kulka prošla skrz..
  • 1904 - v aukci byl prodán obraz Lady Dorothy, na němž je vyobrazená v hnědých šatech. Při osvětlení svíčkami prý portrétu chyběly oči. Kvůli barvě šatů na obraze a mnoha svědectvím dostal pojmenování "Hnědá paní v Raynham Hall"
  • 1926 - Sedmý markýz Townshend, tehdy ani 10-letý se svěřil své matce, že společně s kamarádem viděli ducha na dubovém schodišti přesně tam, kde jej o desetiletí později vyfotil kapitán Provand
  • 1955 - americká průvodkyně Docia Schultz Williamsová popisuje divné a mumlavé hlasy a další podivné úkazy, které se v Raynhamu během jejího pobytu staly.

z vlastních zápisků; zdrojem je pravděpodobně časopis 2000 záhad či Enigma